Tilbake til artikler

20. mars 2023

95 oktan får nå 10% etanol i Norge

etanol.jpg

Drivkraft Norge (Tidl. Norsk Petroleumsinstitutt) varsler at 95 E10 (95 oktan bensin med 10% etanolinnhold) vil innføres som hovedprodukt på det norske stasjonsnettet i løpet av våren. 

Frem til nå er det bensinkvaliteten 95 E5 (95 oktan bensin med inntil fem prosent bioetanol) som har vært hovedproduktet for bensin i Norge. Denne blir nå erstattet av 95 E10. 

Hittil har 16 europeiske land, deriblant Sverige, Danmark og Finland, allerede innført E10 som sitt bensinhovedprodukt. Med økte krav og forventninger til mer fornybart i drivstoffet, er det naturlig at drivstoffselskapene i Norge også går i gang med å øke andelen bioetanol i bensin. Dette er en utvikling AMCAR har forventet og den aktualiserer vår 10-årige kamp for en nasjonal sikringskvalitet 98 E0 på det norske stasjonsnettet. Basert på erfaringer fra bilhobbymiljøet i USA (E10 innført som hovedprodukt i august 2005) vet vi at etanolproblemene blir vesentlig større med E10 sammenlignet med E5 ved bruk i hobbykjøretøy. (Les vår sak om hvorfor etanol er et problem) AMCAR anslår at det finnes mer enn 300.000 entusiastkjøretøy i Norge som ikke bør kjøres på E10. I tillegg har vi over 900.000 fritidsbåter her til lands, hvor vi vet at eldre motorteknologi er betydelig mer utbredt enn på veien.

 

Nå blir det viktigere enn noen gang å sikre norske bilentusiaster tilgang på 98 E0 i hele landet. AMCAR intensiverer nå dette arbeidet. Vi var i dag i møte med Drivkraft Norge og vil forfølge saken ovenfor myndighetene og Stortinget i dagene og ukene som kommer.   

 

Vi som bilentusiaster må bruke vår forbrukermakt ved å fylle 98 oktan E0 på våre entusiastkjøretøy. Derfor har AMCAR støttet utviklingen av Refuel appen som enkelt gir deg oversikt over hvilke stasjoner som har 98 E0 nær der du befinner deg. Refuel appen er gratis å bruke og laste ned. Den er nå tilgjengelig på både iPhone- og Android- enheter. Den har innebygd muligheter til ruteplanlegging for de som skal ut på lengre turer, og brukere er således uavhengig av navigasjonssystemer i kjøretøy. Last ned på linkene under, eller finn den i Appstore / Google Play ved å søke etter "Refuel by Amcar".

iOS: https://apps.apple.com/us/app/refuel-by-amcar/id1508171167?ls=1

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.aladdinoil&app=Refuel%20by%20Amcar

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Takk for din påmelding. Lukk